Mη χειρουργικές θεραπείες

Υαλουρονικό οξύ

Είναι φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που βοηθάει στην διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος και την ενυδάτωσή του. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει απώλεια του όγκου του δέρματος (δέρμα πιο λεπτό) και μειώνεται το υποδόριο λίπος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και να μειώνεται ο όγκος των χειλέων. Οι ρυτίδες αυτές είναι μόνιμες (ρυτίδες αδρανείας) και μπορούν να διορθωθούν με την τοπική έγχυση υαλουρονικού μέσα στο δέρμα. Οι περιοχές εφαρμογής είναι: ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο), γύρω από τα μάτια, στις ρινοπαρειακές ρυτίδες, γύρω από το στόμα, για το περίγραμμα και την αύξηση των χειλέων και των ζυγωματικών. Τα αποτελέσματα διαρκούν 9 έως 12 μήνες. Μπορεί να συνδυαστεί με το BOTOX ώστε να αυξηθεί η διάρκεια του αποτελέσματος.

Botox

Είναι φάρμακο που προσωρινά χαλαρώνει τους μυς και πρώτα χρησιμοποιήθηκε από οφθαλμιάτρους και νευρολόγους για μυικούς σπασμούς του προσώπου του λαιμού και των άκρων. Στην αισθητική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την μείωση των ρυτίδων έκφρασης στο πρόσωπο (μέτωπο, μεσόφρυο, πόδι της χήνας) και στο λαιμό (κάθετες ρυτίδες έκφρασης). Η εφαρμογή του φαρμάκου γίνεται με ένεση, με λεπτή βελόνα, μέσα στον μυ που θέλουμε επιλεκτικά να χαλαρώσουμε, έτσι ώστε να μην καταργηθεί πλήρως η κίνηση και η έκφραση των μυών. Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται μετά τρεις μέρες και διαρκεί 4 έως 6 μήνες. Άλλη εφαρμογή αφορά την υπεριδρωσία στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα. Εδώ το αποτέλεσμα διαρκεί 7έως 9 μήνες. Πρόσφατα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην ημικρανία, εφόσον αποκλεισθεί κεντρικότερη βλάβη στον εγκέφαλο.

Λιποανακύκλωση

Αφορά ασυμμετρίες, ατροφίες του δέρματος του προσώπου, βαθιές ρινοπαρειακές ρυτίδες και σε επιλεγμένες περιπτώσεις την γεννητική χώρα. Γίνεται με αυτομεταμόσχευση λίπους που λαμβάνεται από άλλες περιοχές (γλουτοί, ψωμάκια, μέση, κοιλιά). Το αποτέλεσμα διαρκεί 18 έως 24 μήνες και εάν επαναληφθεί, αυξάνεται η διάρκειά του.

Laser Αποτρίχωση

Η ανεπιθύμητη τριχοφυία είναι συχνό αισθητικό πρόβλημα για γυναίκες και άνδρες. Σήμερα η μέθοδος που δίνει μια μόνινη μείωση της τριχοφυίας είναι η Laser αποτρίχωση, για όλους τους τύπους δέρματος διότι επιδρά τόσο στην μελανίνη της τρίχας, όσο και στα τριχοειδή αγγεία του θυλάκου της τρίχας. Ανάλογα με την περιοχή οι επαναλήψεις γίνονται κάθε μήνα για το πρόσωπο ή κάθε δύο μήνες για το υπόλοιπο σώμα. Στο πρόσωπο χρειάζονται 6 με 8 συνεδρίες, ενώ στο σώμα 4 με 6 συνεδρίες (στους άνδρες πιθανόν περισσότερες). Ακολουθεί πρόγραμμα συντήρησης του αποτελέσματος μία ή δύο φορές το χρόνο. Εάν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, καλό είναι να αντιμετωπίζεται από ενδοκρινολόγο.

Φακίδες-κηλίδες του ήλιου

Συνήθως έχουν σκούρο καφέ χρώμα. Αντιμετωπίζονται με την χρήση του Laser με στόχο την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος όπου υπάρχει το χρώμα. Δημιουργείται μικροτραυματισμός που αντιμετωπίζεται τοπικά με κρέμες. Ίσως χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία μετά δύο μήνες.

Μικροαπολέπιση (Peeling, dermabrasion)

Η πάροδος του χρόνου, η έκθεση στον ήλιο, κληρονομικοί και Lifestyle παράγοντες που περιλαμβάνουν την διατροφή, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να συμβάλλουν στην γήρανση του προσώπου. Η εμφάνιση ενός γηρασμένου δέρματος με ρυτίδες και χρωματικές βλάβες από τον ήλιο, μπορεί να βελτιωθεί με την μικροαπολέπιση. Η διαδικασία αφορά την 'αφαίρεση' της πλέον επιφανειακής στιβάδας του δέρματος (κερατίνη στιβάδα) συνήθως του προσώπου και απομάκρυνση των 'νεκρών' κυττάρων της επιδερμίδας. Οι τεχνικές και το βάθος δράσης ποικίλουν. Ξεκινώντας από τις πιο απλές όπως το χημικό peeling (τοπική εφαρμογή χημικών διαλυμάτων) που μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά μήνα ή δύο μήνες και συντήρηση ανά 4 μήνες. Σε συνδιασμό με εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων (κρέμες, διαλύματα) στο σπίτι, δίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την ομοιοχρωμία και την ενυδάτωση του προσώπου. Η απολέπιση μπορεί να γίνει με μηχάνημα με ειδική κεφαλή, που αφαιρεί την πρώτη στιβάδα της επιδερμίδας (microdermabrasion). Το Laser στοχεύει επίσης στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, αλλά συνδυάζει και την μερική ανάπλαση των βαθύτερων στιβάδων του δέρματος με την διέγερση των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη (δεν αφορά ηλικιωμένα άτομα). Σε άτομα με σκούρο δέρμα οι παραπάνω τεχνικές ίσως δημιουργήσουν αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που απαιτούν ειδική θεραπεία.

Χημικό Πήλιγκ

Η κληρονομικότητα, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η μη ισορροπημένη δίαιτα συντελούν στην εμφάνιση των 'ρυτίδων έκφρασης' , που είναι τα σημάδια της ενδογενούς γήρανσης και της φωτογήρανσης. Το χημικό πήλιγκ γίνεται από τον γιατρό με οξέα σε υγρή μορφή, διαφορετικής πυκνότητας (ισχυρά, μεσαία, ελαφρά), εφαρμόζονται στο δέρμα του προσώπου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξουδετερώνονται. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται για 4 έως 6 φορές ανά 7-10 μέρες. Με τη διαδικασία αυτή απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, επιταχύνεται η ανανέωση του δέρματος και το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό, μαλακό και ομοιόμορφο.

Ουλές

Υπάρχουν δύο τύποι ουλών: Χηλοειδές ή υπερτροφική ουλή, που οφείλεται σε πέραν του φυσιολογικού αύξηση του σχηματισμού κολλαγόνου στο τραυματισμένο δέρμα, με την μορφή σκληρής ινώδους μάζας με ακαθόριστο σχήμα. Θεωρούμε οτι υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση. Ατροφικές ουλές ή εντυπώματα ινικών ουλών που οφείλονται σε απώλεια ιστού του δέρματος (ερυθρές ή υπερχρωμασικές ή αχρωμασικές). Στην θεραπεία χρησιμοποιούμε τεχνικές αναπλήρωσης της απώλειας του ιστού με τοπική έγχυση προϊόντων (υαλουρονικό κ.λπ.) ή μεταφορά λίπους. Στις ουλές της ακμής χρησιμοποιούμε την απολέπιση (dermabrasion, Laser κ.λπ.) ή και συνδιασμό με το 'τέντωμα' του δέρματος, που στοχεύει στις πλέον μαλακές ουλές. Στις κόκκινες ουλές βοηθά η θεραπεία με το αγγειακό Laser. Τα χηλοειδή όταν αφαιρούνται συνήθως υποτροπιάζουν, λόγω γονιδιακής επιβάρυνσης. Χρησιμοποιείται η τοπική έγχυση στεροειδών, η μακροχρόνια πίεση με ειδικά ενδύματα και η τοπική εφαρμογή προϊόντων σιλικόνης.

Μόνιμο Τατουάζ

Γίνεται με ειδικό μηχάνημα με βελόνα η οποία μεταφέρει την χρωστική στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Εφόσον είναι επιφανεικό και η χρωστική δεν έχει διεισδύσει σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, αφαιρείται με μία ή περισσότερες συνεδρίες με Laser χρώματος. Στην δεύτερη περίπτωση, ανάλογα με την θέση και το μέγεθος, μπορεί να γίνει εκτομή και συρραφή ή δερμοαπόξεση (dermabrasion) με ειδικό σβουράκι.

Skin Needling (micro-needling, derma-rolling)

Η ιδέα βασίζεται στην δημιουργία ελεγχόμενου τραυματισμού κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ώστε να διεγερθούν οι μηχανισμοί παραγωγής περισσότερου κολλαγόνου στην υπό θεραπεία περιοχή, σε νέα σχετικά άτομα. Χρησιμοποιείται μία συσκευή που ονομάζεται derma-roller δηλαδή ένας μικρός κύλινδρος με πολλές μικροσκοπικές βελόνες. Καθώς ο κύλινδρος κυλά στο δέρμα, οι βελόνες δημιουργούν μικροσκοπικές οπές στην επιδερμίδα χωρίς συνήθως να την τραυματίζουν. Είναι πιθανό να υπάρξει μικροαιμορραγία ανάλογα με το μήκος των βελονών και την πίεση που ασκείται στο μηχάνημα. Η θεραπεία εφαρμόζεται σε ουλές (ακμή, τραύμα, έγκαυμα), ραγάδες δέρματος, μικρές ρυτίδες και τριχόπτωση. Με την διαδικασία αυτή αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση σκευασμάτων που εφαρμόζονται στο δέρμα, αναλόγως του προβλήματος που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ευρυαγγείες- Αγγειακοί Σπίλοι

Είναι βλάβες των επιφανειακών αγγείων που εμφανίζονται σαν μπλε ή κόκκινες γραμμές ή κόκκινες περιοχές ή σπίλοι. Εντοπίζονται στο πρόσωπο, το σώμα και τα άκρα. Για τις ευρυαγγείες στα πόδια πρέπει να προηγείται έλεγχος με έγχρωμο TRIPLEX αγγείων. Εφόσον δεν υπάρχουν αιματολογικές ή άλλες παθήσεις των αγγείων, η αντιμετώπισή τους γίνεται με ειδικό αγειακό Laser. Στα πόδια εάν υπάρχουν μεγάλου μεγέθους ευρυαγγείες, μπορεί να προηγηθεί ενέσιμη σκληροθεραπεία με σύγχρονα φάρμακα.