Πλαστική προσώπου

Ρινοπλαστική

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι: κυρτή ράχη, ΄πλατιά΄-μακριά-άποκλίνουσα΄μύτη, φαρδύ ακρορρίνιο, διόρθωση λαγόχειλου, ή μετά από τραυματισμό. Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση μετά την ηλικία των 17 ετών, οι τομές γίνονται εσωτερικά στο κάθε ρουθούνι και διορθώνονται οι χόνδροι, τα οστά της μύτης και εφόσον υπάρχει δυσχέρεια αναπνοής, το διάφραγμα και οι κόγχες. Η μύτη ταμπονάρεται εσωτερικά, ενώ εξωτερικά τοποθετείται νάρθηκας για 1 βδομάδα. Παραμονή στην κλινική μία ημέρα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Ωτοπλαστική

Τα αυτιά που προέχουν προς τα εμπρός (πεταχτά) εμφανίζονται και στα δύο φύλα. Συχνά δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά. Γι΄αυτό η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5-6 ετών,όταν έχουν δημιουργηθεί οι χόνδροι. Ενώ η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, σε παιδιά κάτω των 11 ετών συνιστάται η γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται με τομή στο πίσω δέρμα του αυτιού και επανασχεδιάζεται ο χόνδρινος σκελετός που τοποθετείται προς τα πίσω. Μετά την επέμβαση, ένας επίδεσμος προστατεύει τα αυτιά για μία βδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Βλεφαροπλαστική

Περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα, ΄σακούλες΄στα κάτω βλέφαρα, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, πτώση των φρυδιών, αναδεικνύουν ένα κουρασμένο και πρόωρα γηρασμένο πρόσωπο. Η επέμβαση γίνεται στην πτυχή των άνω βλεφάρων και λίγο κάτω από τις βλεφαρίδες στα κάτω βλέφαρα. Αφαιρείται δέρμα, όπου περισσεύει και λίπος από τις ΄σακούλες΄. Οι τομές δύσκολα διακρίνονται μετά από μερικές μέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 6-7 μέρες. Ένα μικρό οίδημα τοπικά αντιμετωπίζεται με κρύες κομπρέσες. Για τα κάτω βλέφαρα το αποτέλεσμα είναι συνήθως μόνιμο, ενώ για τα άνω βλέφαρα πιθανές μικροδιορθώσεις να χρειαστούν μετά 10-15 χρόνια. Η πτώση των φρυδιών αντιμετωπίζεται με το μετωπιαίο Lift. Οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια συνδυαστικά με Laser, Botox ή και εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος.

Λίφτιγκ Προσώπου

Η 'γήρανση'-χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού είναι αποτέλεσμα της κληρονομικότητας, της ηλικίας, της έκθεσης στον ήλιο και του 'stress'. Η επέμβαση αποσκοπεί στην 'έλξη' των μυών-λίπους-δέρματος προς τα πάνω, με αποτέλεσμα την 'εξαφάνιση' των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Μπορεί να να συνδιάζεται με βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική ή και Laser του δέρματος. Καλύτεροι υποψήφιοι είναι άνδρες και γυναίκες με χαλάρωση δέρματος-λίπους-μυών του προσώπου και του λαιμού με καλή ελαστικότητα δέρματος και καλή περιγραφή των οστών του προσώπου. Συνήθως αφορά ηλικίες άνω των 40 ετών. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, τομές γίνονται εμπρός, πίσω από τα αυτιά και στους κροτάφους. Το σύστημα των μυών-λίπους του προσώπου επανατοποθετείται σ'ένα ανώτερο σημείο και αφαιρείται το περίσσιο δέρμα. Συνήθως υπάρχει κάποιο οίδημα ή και εκχυμώσεις στο δέρμα του προσώπου που υποχωρούν σε 7-10 μέρες. Το μέγιστο του αποτελέσματος, ανάλογα με την ποιότητα και την ηλικία του ατόμου, υφίσταται για 8-10 χρόνια.

Γενειοπλαστική

Το πηγούνι σε σχέση με άλλους ανατομικούς σχηματισμούς (μύτη, άνω και κάτω γνάθος), μπορεί να επηρεάζει έντονα την αισθητική εικόνα του προσώπου. Ανατομικά ξεχωρίζουμε καταστάσεις σαν προγναθισμό, μικρογενία, μακρογενία και μακριά υπογενία. Η διόρθωση μπορεί να απαιτεί σε σοβαρά περιστατικά οστεοτομίες και μετακίνηση του οστού προς τα πίσω ή κάτω ή εμπρός, ενώ για μικρά προβλήματα αρκεί η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης. Σε ελαφρές περιπτώσεις μικρογενίας ή ατροφίας μαλακών μορίων του γενείου, η απλή έγχυση υλικών όπως αυτόλογου λίπους ή άλλων υλικών τύπου 'Aquamid' μπορεί να λύση το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα.

Αυξητική Ζυγωματικών

Με την επέμβαση αυτή βελτιώνεται το περίγραμμα του προσώπου όσον αφορά τα ατροφικά ζυγωματικά ('μήλα'), αφού τα 'γεμάτα μήλα' προσδίδουν μία πιο ελκυστική και νεανική εμφάνιση. Καλοί υποψήφιοι για την επέμβαση είναι άτομα που γεννήθηκαν με ατροφικά ζυγωματικά ή τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής έχουν χάσει μέρος του όγκου τους λόγω ηλικίας. Επίσης πρέπει να μην έχουν προβλήματα υγείας και το ανοσοποιητικό τους σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά. Η αυξητική των ζυγωματικών μπορεί να επιτευχθεί με ενέσιμα υλικά (π.χ. υαλουρονικό οξύ, αυτόλογο λίπος κ.ά.) και είναι χρήσιμο να προηγείται της επέμβασης με ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης, ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει μια 'εικόνα' του μετεγχειρητικού αποτελέσματος. Η προσπέλαση στην περιοχή μπορεί να γίνει μέσα από το στόμα στην παρειοφατνιακή αύλακα ή από τομή κάτω βλεφαροπλαστικής, όταν η επέμβαση περιλαμβάνει και κάτω βλεφαροπλαστική.

Αυξητική Χειλέων

Συνήθως χρησιμοποιούνται ενέσιμα υλικά υαλουρονικού οξέος με διάρκεια 9 έως 11 μήνες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους με διάρκεια περίπου 20 έως 24 μήνες. Η αύξηση των χειλέων με μόνιμα υλικά αποφεύγεται διότι είναι δύσκολη ή και αδύνατη η αφαίρεσή τους από τα χείλη.